Vi behöver dig här
 
Ljuset genom pubens fönster kunde inte ha varit mer lockande. Jag lämnade 18 minusgrader bakom ryggen och stampade av mig snön i hotellets lobby. Värmen kom som en befrielse. Snabb incheckning, upp på rummet med väskorna och sen till hotellets pub. Klockan var halv åtta, jag var hungrig och hade förflyttat mig 40 Celsius-grader på en kvart.

Sorl och höga skratt fyllde lokalen. Med en Guinness i handen letade jag efter ett ledigt bord eller åtminstone en stol. Några reste sig och jag fick plats bredvid en trevlig göteborgare.  Kenne var gruppledare vid bandet i Volvofabriken på Hisingen. Vi fick mycket att prata om. Jag hade ju tagit med kunder på studiebesök i fabriken och åkt Blå Tåget i kanske 15-20 år och alltid fascinerats av tillverkningsprocessens förändring.

Kenne berättade om en situation, om en ung kille i sin grupp som andra måndagen i rad inte kom till jobbet. Och att det dessutom hade hänt tidigare.
”Jag visste inte hur jag skulle göra, men blev tvungen att bestämma mig till sist, jag insåg ju att jag borde ha tagit tag i saken redan förra måndagen, eller ännu tidigare. När Jens dök upp på tisdag så bad jag honom komma med in i mitt kontorsbås”.

”Stäng dörren efter dig. Vi behöver vara ostörda”. Kenne kom ihåg sina ord och att drygt tjugoåriga Jens hade haft ett båda förvånat och lite skrämt ansiktsuttryck.
”Vad hände sen?”, frågade jag. Kenne berättade att han enkelt hade frågat Jens varför han inte kom till jobbet igår. Efter att ha skruvat på sig hade Jens berättat att hans ensamstående pappa var periodare och söp ner sig våldsamt vissa helger, att han såna helger hade varit tvungen att ta hand om pappan efteråt.

”Jag visste inte hur jag skulle hantera den situationen. Tyckte ju synd om både pappan och Jens”, och Kenne fortsatte – ”Jag sa att jag förstod att det var en svår situation att hantera och jag hoppades att det på något sätt skulle lösa sig för pappan”.
”Men, Jens, du ska i fortsättningen vara på jobbet varje morgon – jag och dina gruppkompisar behöver dig här varje dag för att gruppen ska fungera”. Kenne berättade att de sedan hade suttit och tittat på varandra en stund. Det var Jens som hade brutit tystnaden.

”Att jag behövs. Det har aldrig någon sagt till mig – att jag behövs för att det ska fungera”.
”Hur länge sedan var det ni hade samtalet”? frågade jag.
”För snart ett år sen. Jens har sedan dess inte missat en minut och han är en av de mest lojala och ansvartagande bilbyggare jag nånsin haft i en grupp”.
”Har ni pratat om hans pappa efteråt”?
”Nej, han har inte nämnt något mer om pappan”.

Vi avrundade kvällen med en kopp kaffe medan kvicksilvret därute sjönk under 20. Vi träffades aldrig mer. Men Kennes berättelse fanns kvar där i luften nästa gång jag besökte puben.


Ha det bra / Björn
 

 
 

 

Arkiv

Om vi tappar nyfikenheten
Vad som kan hända med oss, om vi under en längre tid är så speedade och har så välfyllda kalendrar så vi inte orkar vara tillräckligt nyfikna, och inte heller ställer viktiga framtidsinriktade frågor – det är vad det här nyhetsbrevet handlar om

Fattar inte vad jag…
Om kommunikation mellan människor – när det går tungt, blir tvärstopp eller flyter smidigt.

En ogådd stig
Det nyfikenhet kan göra med oss, och mellan oss.

Det kom bara ett ord
Vad som kan hända när bristande impulskontroll och hänsyn möter effektiv feedback.

Vad skulle de tänka?
Han hejdade sina steg utanför muren, och kom att reflektera kring sitt liv. Det liv som hade varit.

Det grejar du inte
Frågan är vad de orden skulle göra med dig? Få dig att tappa sugen, ge dig en extra energikick eller …

Jag tänkte du ville veta
När jag för länge sedan hade förmånen att jobba under en ledare av den allra högsta valören.

Hårda nypor
”Men snälla nån, Björn, visst finns det tillfällen när det kan vara befogat att ge en medarbetare en rejäl utskällning, om det behövs?”

Ett års erfarenhet under trettio års arbete
Men frågan är, vad det är som gör att vi ibland anar, att det kan finnas något annat under det till synes svårgenomträngliga ytan.

Vi behöver dig här
Många ledare har svårt att hitta balansen mellan sin förmåga att visa medkänsla och samtidigt kunna ställa tydliga krav. Men när det fungerar kan vinsterna bli …

Du har ju nytt jobb?
Tron att en företagsledning kan skapa en stark kultur är en illusion – den kan bara skapas av många självständiga och samarbetande människor tillsammans.

Chefen som gick
Att ompröva chefsroller, och vidga tankarna kring ledarskap, handlar inte bara om självinsikter och kunskaper – utan lika mycket om mod.

Budskapet som susade förbi
Ibland finns de där – undertexterna. Frågan är vad som kan hända mellan oss om vi blir tydligare, sänder färre undertexter … och blir bättre på att upptäcka de som kommer?

Time out
Ibland kan överraskande tydlighet få avgörande betydelse för den gemensamma framtiden.

Djävulens advokat
Vi är kloka. Vi har dessutom lång erfarenhet, av att tänka. Borde väl räcka.

Efter Djävulens advokat
Ibland kan en överraskande situation, totalt oförutsägbar, få oss att se verkligheten med nya ögon. Kanske inte alltid angenämt med många gånger väldigt nyttigt och användbart.

Lite rundare
I hierarkiska organisationer är avstånden mellan människor längre, en miljö där prestige och revir kan frodas. Och tillsammans med för mycket ”politisk korrekthet” kan humor och spontana glädjeyttringar hämmas. Många av oss upplever den typen av kulturer som ganska fyrkantiga.

Verkligheten
För det mesta är verkligheten som vi vill att den ska vara. Men ibland önskar många av oss att vi skulle hinna med mer, och slippa den där energislukande stressen. Vi upptäcker ju inte förrän efteråt att vi förbrukat mer av oss själva, än vi tillfört.

Amanda Josefina
Två kvinnor, med över 70 års åldersskillnad och som aldrig träffats, stärker oss med sin klokhet.

Bra böcker kan vidga
Läsresor kan vara fantastiska. De kan börja var som helst, och ta oss långt bortom bortom och ändå hamna mitt i våra huvuden och mitt i våra hjärtan.

Varför berättar du det?
Ibland kan vi bli så upptagna av våra egna snäva egoistiska behov, så vi missar den större verklighet vi lever i – även om den verkligheten finns alldeles intill och runt omkring, hela tiden.

Så här kan vi inte ha det längre
Alltför många ledare drar sig för, eller tvekar inför de ”svåra samtalen” – trots att många svåra samtal kan leda till personlig utveckling och en bättre samarbetskultur.

Kritik, beröm eller feedback
Få begrepp har så många olika tolkningar och kan få så många olika konsekvenser. Samtalet mellan Charlotta, Daniel och Elsa kan ge oss en del värdefulla och användbara tankar.
 

Rundabordet Ledarskap · Arnön 736, Stenhammars Udde, 655 95 Väse · info@rble.se