Fattar inte vad jag säger

Från ett samtal vid ett cafébord någonstans

– ”Du förstår, hon fattar inte vad jag säger?”

– ”Du pratar om din trettonåriga dotter. Hur menar du att hon inte fattar?”

– ”Ja, Maja, hon har faktiskt fyllt fjorton. Jag förklarar så tydligt det överhuvudtaget är möjligt, om vad som är OK och vad som inte är OK, men det går bara inte in. Hon bara… begriper inte vad jag säger, hon … hon hör inte på.

– ”Vad händer med dig då?”

– ”Vad händer med mig? Jag blir både förtvivlad och arg. Ungen är ju inte dum i huvudet … jag blir så … vet inte vad jag ska göra

– ”Du tycker att Maja inte förstår dig när du tar upp saker som du tycker är viktigt. Är det så du menar?”.

– ”Javisst! Det är jätteviktiga saker – jag lägger ju inte tid på att prata om skitsaker”.

– ”Nej, jag förstår (tystnad) Kan vi göra ett litet experiment, du och jag? Pröva att säga den  där meningen ”hon fattar inte vad jag säger” igen och lägg lite starkare betoning på ordet ”jag”.

– ”Hon fattar inte vad jag säger”.

– ”Ja, ganska bra, men lägg ännu lite mer betoning på ”jag”. Försök.

– ”Hon fattar inte vad jag säger”.

– ”Bra. Bara en gång till. Ta nu i ordentligt ”

– ”Hon fattar inte vad jag säger”.

Det blev tyst vid bordet. Majas förälder satt med armbågarna på bordet och med uppskjutna axlar, snurrade lite på kaffekoppen.

– ”Förstår du varför jag ville att du skulle betona meningen så?”

En lång utandning och en suck. Till sist, svagt.

– ”Ja, jag tror det”.

________________________

 

 ”Ja, jag tror det”. På något sätt tycktes Majas förälder ha påverkats av det lilla experimentet, men hur mycket och i vilken riktning vet vi inte. Vi kan däremot vara ganska säkra på att våra egna erfarenheter och förhoppningar påverkar oss när vi tänker på relationen mellan Maja och hennes förälder. Förresten, tror du att Majas förälder i berättelsen är hennes mamma eller hennes pappa? Vad är det som gör att du tror det?

Om vi vill kan vi definiera kommunikation mellan människor som ”att göra gemensamt” eller ”att göra tillsammans”. Samtal med en annan människa kan vara härligt, inspirerande och avslappnande när det flyter lätt – vi brukar känna de positiva vibbarna även i tystnaden när vi är tillsammans med den personen. Men det kan bli segt och tungt när det inte fungerar så bra. Och det kan bli riktigt tröttande om det bli stopp, när man inte alls når fram till varandra – då kan t.o.m. tystnaden mellan orden kännas tryckande.

Att göra gemensamt. Frågan är vad jämställdhet betyder för förutsättningarna för öppen och tillitsfull kommunikation? Vad tänker du om motparten när du maktmässigt, organisatoriskt eller socialt befinner dig lite ”ovanför”, som chef, förälder eller … när kommunikationen helt enkelt inte fungerar? Vart brukar dina tankar gå, när du tycker att kommunikation har ”kört fast”? Tankar om den andra personen? Eller far dina tankar någon annanstans?

När du socialt, arbetsmässigt eller på annat sätt är underordnad den person du tycker det är svårt att kommunicera med – vad händer då med dig? En reflektion som ibland har kommit från deltagare under mina utbildningar i kommunikation: ”Har en chef större ansvar än medarbetaren för att kommunikationen ska fungera”? Kanske har du ett svar på den frågan?

Tanken kan kännas provocerande att det egentligen inte spelar så stor roll, vad man säger till en annan människa. Men, det enda som ju faktiskt är verkligt viktigt – är hur det du säger uppfattas. Kanske var det något Majas förälder blev lite medveten om.

Om du menar och säger ”äpple” och jag uppfattar det som ”päron” (ett exempel, som i verkligen ju handlar om betydligt viktigare saker) så kan vi konstatera att det inte blev någon bra kommunikation. I den tänkta situationen hoppas jag att du och jag är tillräckligt kloka och undviker att argumentera, bråka eller skuldbelägga varandra. Däremot så vinner vi nog på att tillsammans konstatera att vi har ett gemensamt problem med vår kommunikation? Inte ditt eller mitt problem, utan ett gemensamt problem?

Ett avspänt öppet samtal om tänkbara orsaker till att det blev som det blev, kan göra nytta. En av oss blev kanske distraherad av något eller så var båda ofokuserade och hade tankarna åt något annat håll, eller så uppfattar vi ”äpple” på helt olika sätt. Vi kanske kommer från olika kulturer där ”äpple” står för olika saker. Ett vardagligt och tillitsfullt samtal, om det händer att vi får olika ”verklighetsbilder” i våra huvuden – kan öppna många värdefulla dörrar för den fortsatta relationen och dessutom kanske kännas gott i magen.

Vi säger saker till varandra för att förmedla tankar och uttrycka känslor, svara på en fråga, föra fram en åsikt eller själva ställa en fråga. Hur kan du försäkra dig om att det du säger uppfattas på det sätt du vill att det ska uppfattas? Det kanske inte är så svårt. Men kanske behöver saken lite mer uppmärksamhet, och lite träning.

Som du säkert redan har förstått så kommer insikter reflektioner och kunskaper om kommunikation mellan oss människor att vara en röd tråd även i kommande MånadsBjörnar, men inte den enda röda tråden.

Ha det bra / Björn

 
 

 

Arkiv

Om vi tappar nyfikenheten
Vad som kan hända med oss, om vi under en längre tid är så speedade och har så välfyllda kalendrar så vi inte orkar vara tillräckligt nyfikna, och inte heller ställer viktiga framtidsinriktade frågor – det är vad det här nyhetsbrevet handlar om

Fattar inte vad jag…
Om kommunikation mellan människor – när det går tungt, blir tvärstopp eller flyter smidigt.

En ogådd stig
Det nyfikenhet kan göra med oss, och mellan oss.

Det kom bara ett ord
Vad som kan hända när bristande impulskontroll och hänsyn möter effektiv feedback.

Vad skulle de tänka?
Han hejdade sina steg utanför muren, och kom att reflektera kring sitt liv. Det liv som hade varit.

Det grejar du inte
Frågan är vad de orden skulle göra med dig? Få dig att tappa sugen, ge dig en extra energikick eller …

Jag tänkte du ville veta
När jag för länge sedan hade förmånen att jobba under en ledare av den allra högsta valören.

Hårda nypor
”Men snälla nån, Björn, visst finns det tillfällen när det kan vara befogat att ge en medarbetare en rejäl utskällning, om det behövs?”

Ett års erfarenhet under trettio års arbete
Men frågan är, vad det är som gör att vi ibland anar, att det kan finnas något annat under det till synes svårgenomträngliga ytan.

Vi behöver dig här
Många ledare har svårt att hitta balansen mellan sin förmåga att visa medkänsla och samtidigt kunna ställa tydliga krav. Men när det fungerar kan vinsterna bli …

Du har ju nytt jobb?
Tron att en företagsledning kan skapa en stark kultur är en illusion – den kan bara skapas av många självständiga och samarbetande människor tillsammans.

Chefen som gick
Att ompröva chefsroller, och vidga tankarna kring ledarskap, handlar inte bara om självinsikter och kunskaper – utan lika mycket om mod.

Budskapet som susade förbi
Ibland finns de där – undertexterna. Frågan är vad som kan hända mellan oss om vi blir tydligare, sänder färre undertexter … och blir bättre på att upptäcka de som kommer?

Time out
Ibland kan överraskande tydlighet få avgörande betydelse för den gemensamma framtiden.

Djävulens advokat
Vi är kloka. Vi har dessutom lång erfarenhet, av att tänka. Borde väl räcka.

Efter Djävulens advokat
Ibland kan en överraskande situation, totalt oförutsägbar, få oss att se verkligheten med nya ögon. Kanske inte alltid angenämt med många gånger väldigt nyttigt och användbart.

Lite rundare
I hierarkiska organisationer är avstånden mellan människor längre, en miljö där prestige och revir kan frodas. Och tillsammans med för mycket ”politisk korrekthet” kan humor och spontana glädjeyttringar hämmas. Många av oss upplever den typen av kulturer som ganska fyrkantiga.

Verkligheten
För det mesta är verkligheten som vi vill att den ska vara. Men ibland önskar många av oss att vi skulle hinna med mer, och slippa den där energislukande stressen. Vi upptäcker ju inte förrän efteråt att vi förbrukat mer av oss själva, än vi tillfört.

Amanda Josefina
Två kvinnor, med över 70 års åldersskillnad och som aldrig träffats, stärker oss med sin klokhet.

Bra böcker kan vidga
Läsresor kan vara fantastiska. De kan börja var som helst, och ta oss långt bortom bortom och ändå hamna mitt i våra huvuden och mitt i våra hjärtan.

Varför berättar du det?
Ibland kan vi bli så upptagna av våra egna snäva egoistiska behov, så vi missar den större verklighet vi lever i – även om den verkligheten finns alldeles intill och runt omkring, hela tiden.

Så här kan vi inte ha det längre
Alltför många ledare drar sig för, eller tvekar inför de ”svåra samtalen” – trots att många svåra samtal kan leda till personlig utveckling och en bättre samarbetskultur.

Kritik, beröm eller feedback
Få begrepp har så många olika tolkningar och kan få så många olika konsekvenser. Samtalet mellan Charlotta, Daniel och Elsa kan ge oss en del värdefulla och användbara tankar.
 

Rundabordet Ledarskap · Arnön 736, Stenhammars Udde, 655 95 Väse · info@rble.se