Lite rundare

Cajsa Gullander blir intervjuad av den ansedda affärstidningen Global Lift efter att Brandbest, där Cajsa är vd, utsetts till Årets Företag 2020.

Reportern: Hade du en föraning om att ni skulle vinna?
Cajsa: Nej, inte en föraning. Men eftersom vi vet vad vi gör och varför, så tänkte vi att vi kunde ha en chans.

Reportern: Det började visst med utvecklingskonsulten Johan Albertsson som du hade engagerat, stämmer det? (läs MånadsBjörn ”Djävulens advokat”).
Cajsa: Ja, det kan man säga. Med sitt sätt att ställa oväntade och ofta avgörande frågor fick han oss att stanna upp och tänka efter, det var riktigt jobbigt ibland. Men det blev tändvätskan.

Reportern: Du säger avgörande frågor – är det något du kan berätta om?
Cajsa: Ja, han frågade t.ex. ”Ser du risker med att flytta ner ledarskapet?” Det var en stängd fråga jag var tvungen att besvara för mig själv, med ett ”ja” eller ett ”nej”. När jag dröjde med svaret fortsatte Johan – ”du kanske är rädd för att förlora makt och kontroll till människor som inte är lika begåvade som du?” Obehaglig fråga, han provocerade mig att känna efter om det var sant. Vilket delvis bidrog till att vi snart bytte ut de utnötta Medarbetarsamtalen mot Framgångsplanering – med goda effekter.

Reportern: Efter en ovanligt noggrann kartläggning av människors upplevelser och attityder enades ni om ledordet Samarbete (läs MånadsBjörn ”Efter Djävulens advokat).
Kan du berätta lite om hur det påverkar företaget.
Cajsa: Javisst. För oss är vinnande samarbete summan av allt det som ger oss arbetsglädje och ökad lönsamhet, helt enkelt våra konkurrensfördelar – målsamverkan, backup, tillit, hur-vi-använder-tiden, respekt (läs MånadsBjörn ”Time out”), feedback-för-förstärkning, teamens beslutskraft och några till. Jag tror dessutom att samarbetet hos oss, och med oss, är lite rundare än hos många av våra konkurrenter.

Reportern: Mmm … Brandbests andra ledord är Kul. Jag vet att det har förvånat många.
Cajsa: Det var roligt att höra. Att det har förvånat många, alltså. Då kanske artikeln du ska skriva i Global Lift kan inspirera några att bli mer framgångsrika. Vi tror nämligen att det är riskabelt att fastna i präktighet, s.k. politisk korrekthet och ta saker på för blodigt allvar. Humor och skratt skapar avspänning i en hårt arbetande organisation. Med för många spända axlar och för mycket frampressade ansträngningar tror jag inte att vi hade blivit Årets företag. Och vet du, våra kunder har uttryckt att de tycker att det är så lätt att ha med oss att göra, kan du se vinsterna i det?

Reportern: Jag tror jag förstår hur du menar.
Cajsa: Nja … gör du det? Nu bjuder jag in dig till vår oktoberfest lördag 3 oktober, om drygt fem veckor, så får du träffa medarbetarna och många av våra kunder. Tar du med dig en ny mustig historia så är det ju ännu bättre. Kommer du med?

Ha det bra / Björn

 
 

 

Arkiv

Om vi tappar nyfikenheten
Vad som kan hända med oss, om vi under en längre tid är så speedade och har så välfyllda kalendrar så vi inte orkar vara tillräckligt nyfikna, och inte heller ställer viktiga framtidsinriktade frågor – det är vad det här nyhetsbrevet handlar om

Fattar inte vad jag…
Om kommunikation mellan människor – när det går tungt, blir tvärstopp eller flyter smidigt.

En ogådd stig
Det nyfikenhet kan göra med oss, och mellan oss.

Det kom bara ett ord
Vad som kan hända när bristande impulskontroll och hänsyn möter effektiv feedback.

Vad skulle de tänka?
Han hejdade sina steg utanför muren, och kom att reflektera kring sitt liv. Det liv som hade varit.

Det grejar du inte
Frågan är vad de orden skulle göra med dig? Få dig att tappa sugen, ge dig en extra energikick eller …

Jag tänkte du ville veta
När jag för länge sedan hade förmånen att jobba under en ledare av den allra högsta valören.

Hårda nypor
”Men snälla nån, Björn, visst finns det tillfällen när det kan vara befogat att ge en medarbetare en rejäl utskällning, om det behövs?”

Ett års erfarenhet under trettio års arbete
Men frågan är, vad det är som gör att vi ibland anar, att det kan finnas något annat under det till synes svårgenomträngliga ytan.

Vi behöver dig här
Många ledare har svårt att hitta balansen mellan sin förmåga att visa medkänsla och samtidigt kunna ställa tydliga krav. Men när det fungerar kan vinsterna bli …

Du har ju nytt jobb?
Tron att en företagsledning kan skapa en stark kultur är en illusion – den kan bara skapas av många självständiga och samarbetande människor tillsammans.

Chefen som gick
Att ompröva chefsroller, och vidga tankarna kring ledarskap, handlar inte bara om självinsikter och kunskaper – utan lika mycket om mod.

Budskapet som susade förbi
Ibland finns de där – undertexterna. Frågan är vad som kan hända mellan oss om vi blir tydligare, sänder färre undertexter … och blir bättre på att upptäcka de som kommer?

Time out
Ibland kan överraskande tydlighet få avgörande betydelse för den gemensamma framtiden.

Djävulens advokat
Vi är kloka. Vi har dessutom lång erfarenhet, av att tänka. Borde väl räcka.

Efter Djävulens advokat
Ibland kan en överraskande situation, totalt oförutsägbar, få oss att se verkligheten med nya ögon. Kanske inte alltid angenämt med många gånger väldigt nyttigt och användbart.

Lite rundare
I hierarkiska organisationer är avstånden mellan människor längre, en miljö där prestige och revir kan frodas. Och tillsammans med för mycket ”politisk korrekthet” kan humor och spontana glädjeyttringar hämmas. Många av oss upplever den typen av kulturer som ganska fyrkantiga.

Verkligheten
För det mesta är verkligheten som vi vill att den ska vara. Men ibland önskar många av oss att vi skulle hinna med mer, och slippa den där energislukande stressen. Vi upptäcker ju inte förrän efteråt att vi förbrukat mer av oss själva, än vi tillfört.

Amanda Josefina
Två kvinnor, med över 70 års åldersskillnad och som aldrig träffats, stärker oss med sin klokhet.

Bra böcker kan vidga
Läsresor kan vara fantastiska. De kan börja var som helst, och ta oss långt bortom bortom och ändå hamna mitt i våra huvuden och mitt i våra hjärtan.

Varför berättar du det?
Ibland kan vi bli så upptagna av våra egna snäva egoistiska behov, så vi missar den större verklighet vi lever i – även om den verkligheten finns alldeles intill och runt omkring, hela tiden.

Så här kan vi inte ha det längre
Alltför många ledare drar sig för, eller tvekar inför de ”svåra samtalen” – trots att många svåra samtal kan leda till personlig utveckling och en bättre samarbetskultur.

Kritik, beröm eller feedback
Få begrepp har så många olika tolkningar och kan få så många olika konsekvenser. Samtalet mellan Charlotta, Daniel och Elsa kan ge oss en del värdefulla och användbara tankar.
 

Rundabordet Ledarskap · Arnön 736, Stenhammars Udde, 655 95 Väse · info@rble.se