Bra böcker kan vidga

Allt går sönder (1958) av Chinua Achebe (född 1930 i Kenya, död 2013 i USA)

”Allt går sönder” är en av den afrikanska litteraturens stora klassiker – som skildrar mötet mellan ett afrikanskt stamsamhälle och den europeiska kolonialismen. ”Allt går sönder” har ansetts så viktig för unga människors förståelse för sin historia, och för sin etniska självkänsla, att romanen har varit obligatorisk att läsa och diskutera i skolor i många afrikanska länder. Orginaltitel ”Things fall apart”, översatt till 45 språk. Chinua Achebe vann 2007 The Man Booker International Prize.

Tretton timmar (2011) av Deon Meyer (född 1954 i Sydafrika, författare och journalist)

Inledningen är oskyldig. ”05.36. En ung kvinna springer uppför backen mot krönet av Lions´s Head. Hennes löpskor trummar ihärdigt …” Sedan … Vi stannar kvar på den afrikanska kontinenten, men nu i en helt annan genre. ”Tretton timmar” är en av Deon Meyers mest andlöst spännande kriminalromaner. Allt utspelar sig i Kapprovinsen där Deon Meyer också växte upp och lever idag. Tiotalet av hans romaner är översatta till svenska. Den som har rest i Sydafrika kommer kanske att känna igen platser och andra geografiska kännemärken.

Vredens druvor (1939) av John Steinbeck (1902 – 1968)

”Över det röda landet och en del av det gråa landet i Oklahoma föll de sista regnen lätt, utan att sarga den ärriga jorden.” Så börjar romanen ”Vredens Druvor”, en av de stora amerikanska romanerna – en av litteraturvärldens mästerverk som vi gärna läser om igen. Orginaltitel ”Grapes of Wrath”. Steinbeck fick Nobelpriset i litteratur 1962. Filmen efter romanen, vars filmmanus lämnar boken i slutet av filmen, regisserades av John Ford med Henry Fonda i huvudrollens Tom Joad.

47 (2012) av Arash Hejazi (född 1971 i Teheran, bor idag i Oxford)

En berättelse ur verkligheten – om ”Irans förlorade generation”. Efter revolutionen 1979 när shahen Reza Pahlavi störtades och Ayatollah Khomeini kom till makten, blev nästan ingenting som någon kunde förvänta sig. Ett utdrag ur boken när det är mindre än en sida kvar: ”Jag förmodar att det var därför som min 47-sekundersvideo från Nedas död på bara några timmar skakade om hela världen. Hon såg mig rakt i ögonen strax innan hon dog.” Ett Youtube-klipp på 47 sekunder.

De osynliga (2015) av Roy Jacobsen (född 1954, bor idag i Oslo)

En vindstilla dag i juli stiger röken rakt upp. Prästen Johannes Malmberget blir rodd till ön och …”
Så börjar den oemotståndliga romanen om tre generationer på en karg ö långt norrut längs Norges kust. Vi kunde höra ”De osynliga” som radioföljetong i P1 i januari 2019. Roy Jacobsen har redan en plats bland Nordens främsta författare och har som första icke-svensk belönats med Ivar-Lo-priset.  Har nominerats till flera internationella priser. Roy är översatt till 26 språk.  

En halv gul sol (2006) och Americanah (2013) av Chimamanda Ngozi Adichie (född 1977 i Nigeria, bor idag i Nigeria och i USA)

Det stora genombrottet kom med ”En halv gul sol”, en brett upplagd episk roman om tre människoöden under Biafra-kriget på 60-talet. En enastående världsroman som bygger på det som hände i verkligheten – en ojämn kamp mot vapen från Sovjetunionen och Storbritannien i skuggan av Vietnamkriget. Titeln syftar på den uppåtgående solen i Biafras flagga – solen som aldrig gick upp.

Succéromanen ”Americanah” berättar genom huvudpersonerna om hur människor och relationer påverkas av ras, klass, makt, utanförskap och rikedom i Afrika, Amerika och Europa. Jag var aldrig svart innan jag flyttade till USA”, konstaterar romanens Ifemelu sorgset några år efter migrationen från Nigeria. 

2015. FN-förbundet, LO, TCO, Unizon, Albert Bonniers Förlag m.fl.: Chimamanda Ngoze Adiches ord i ”Alla borde vara feminister” är vår gåva till de över 100 000 eleverna i årskurs 2 i den svenska gymnasieskolan (med lärarhandledning för diskussioner i klassrummet). För vi tror att om alla vore feminister, så skulle världen vara mer rättvis.

Chimanda Ngozi Adiche egna ord: ”Jag skulle vilja att vi börjar drömma om en plan för ett annorlunda samhälle. En rättvisare värld. En värld med lyckligare män och lyckligare kvinnor som är ärligare mot sig själva. Och det är så här vi ska börja: Vi måste uppfostra våra döttrar annorlunda, vi måste även uppfostra våra söner annorlunda.”

Vända hem (2016) av Yaa Gyasi (född 1989 i Ghana, bor idag i USA)

Yaa Gyasi skildrar genom sin debutroman slavhandelns konsekvenser under flera generationer, från 1700-talet ända fram till idag. Frågan som ställs är om människans jakt på identitet och hemfärd också kan bli hennes väg till försoning. Många av oss kommer ihåg Alex Haleys roman Rötter som även kom till oss i TV i slutet av 70-talet. ”Vända hem” tar ytterligare steg framåt för vår förståelse för vad som kan hända för människor som berövats möjligheten att kunna påverka sina egna liv. Redan talar man om ”Vända hem” (orginaltitel: Homecoming) som ett kliv in i världslitteraturen.

Jag heter inte Miriam (2014) av Majgull Axelsson (född 1947 i Landskrona, journalist, dramatiker, romanförfattare)

Hemmafru i 50-talets Nässjö. En romsk flicka i nazistiska koncentrationslägret
Ravensbruck. Hur mycket speglar denna fullständigt magiska roman den värld vi lever idag, 2019? En tanke som är svår att släppa. Om du bara ska läsa en roman i månaden mars som snart ligger framför oss – läs ”Jag heter inte Miriam.”

”I morse sa du att du inte heter Miriam. Vad är sant?”
Miriam ler mot honom och skakar lätt på huvudet:
”Nej”, säger hon. ”Inte riktigt. Man måste nog säga att jag faktiskt heter Miriam. Också.”

Morgon i Jenin (2010) av Susan Abulhawa (född 1970 i Kuwait, växte upp på Västbanken och bor idag i USA)

Amal ville ta en närmare titt i soldatens ögon, men pipan på hans automatkabin, som han tryckte mot hennes panna, tillät det inte”, så börjar Morgon i Jenin. Oavsett om du och jag tror att det någon gång kan bli ett fredligt slut i Palestina-Israel-konflikten – så bör vi vara aktsamma om vårt breda synfält när vi ska försöka förstå de olika människornas helt olika verkligheter. På ett spännande och osminkat sätt beskriver Susan Abulhawa genom huvudpersonerna en annan historisk verklighet än den som vanligtvis når våra nordiska öron. Susan Abulhawa har varit gäst hos Jessica Gedin i litteraturprogrammet Babel.
 

Jag önskar dig en inspirerande läsning. Ha det bra / Björn


 

 
 

 

Arkiv

Om vi tappar nyfikenheten
Vad som kan hända med oss, om vi under en längre tid är så speedade och har så välfyllda kalendrar så vi inte orkar vara tillräckligt nyfikna, och inte heller ställer viktiga framtidsinriktade frågor – det är vad det här nyhetsbrevet handlar om

Fattar inte vad jag…
Om kommunikation mellan människor – när det går tungt, blir tvärstopp eller flyter smidigt.

En ogådd stig
Det nyfikenhet kan göra med oss, och mellan oss.

Det kom bara ett ord
Vad som kan hända när bristande impulskontroll och hänsyn möter effektiv feedback.

Vad skulle de tänka?
Han hejdade sina steg utanför muren, och kom att reflektera kring sitt liv. Det liv som hade varit.

Det grejar du inte
Frågan är vad de orden skulle göra med dig? Få dig att tappa sugen, ge dig en extra energikick eller …

Jag tänkte du ville veta
När jag för länge sedan hade förmånen att jobba under en ledare av den allra högsta valören.

Hårda nypor
”Men snälla nån, Björn, visst finns det tillfällen när det kan vara befogat att ge en medarbetare en rejäl utskällning, om det behövs?”

Ett års erfarenhet under trettio års arbete
Men frågan är, vad det är som gör att vi ibland anar, att det kan finnas något annat under det till synes svårgenomträngliga ytan.

Vi behöver dig här
Många ledare har svårt att hitta balansen mellan sin förmåga att visa medkänsla och samtidigt kunna ställa tydliga krav. Men när det fungerar kan vinsterna bli …

Du har ju nytt jobb?
Tron att en företagsledning kan skapa en stark kultur är en illusion – den kan bara skapas av många självständiga och samarbetande människor tillsammans.

Chefen som gick
Att ompröva chefsroller, och vidga tankarna kring ledarskap, handlar inte bara om självinsikter och kunskaper – utan lika mycket om mod.

Budskapet som susade förbi
Ibland finns de där – undertexterna. Frågan är vad som kan hända mellan oss om vi blir tydligare, sänder färre undertexter … och blir bättre på att upptäcka de som kommer?

Time out
Ibland kan överraskande tydlighet få avgörande betydelse för den gemensamma framtiden.

Djävulens advokat
Vi är kloka. Vi har dessutom lång erfarenhet, av att tänka. Borde väl räcka.

Efter Djävulens advokat
Ibland kan en överraskande situation, totalt oförutsägbar, få oss att se verkligheten med nya ögon. Kanske inte alltid angenämt med många gånger väldigt nyttigt och användbart.

Lite rundare
I hierarkiska organisationer är avstånden mellan människor längre, en miljö där prestige och revir kan frodas. Och tillsammans med för mycket ”politisk korrekthet” kan humor och spontana glädjeyttringar hämmas. Många av oss upplever den typen av kulturer som ganska fyrkantiga.

Verkligheten
För det mesta är verkligheten som vi vill att den ska vara. Men ibland önskar många av oss att vi skulle hinna med mer, och slippa den där energislukande stressen. Vi upptäcker ju inte förrän efteråt att vi förbrukat mer av oss själva, än vi tillfört.

Amanda Josefina
Två kvinnor, med över 70 års åldersskillnad och som aldrig träffats, stärker oss med sin klokhet.

Bra böcker kan vidga
Läsresor kan vara fantastiska. De kan börja var som helst, och ta oss långt bortom bortom och ändå hamna mitt i våra huvuden och mitt i våra hjärtan.

Varför berättar du det?
Ibland kan vi bli så upptagna av våra egna snäva egoistiska behov, så vi missar den större verklighet vi lever i – även om den verkligheten finns alldeles intill och runt omkring, hela tiden.

Så här kan vi inte ha det längre
Alltför många ledare drar sig för, eller tvekar inför de ”svåra samtalen” – trots att många svåra samtal kan leda till personlig utveckling och en bättre samarbetskultur.

Kritik, beröm eller feedback
Få begrepp har så många olika tolkningar och kan få så många olika konsekvenser. Samtalet mellan Charlotta, Daniel och Elsa kan ge oss en del värdefulla och användbara tankar.
 

Rundabordet Ledarskap · Arnön 736, Stenhammars Udde, 655 95 Väse · info@rble.se