Du har ju nytt jobb?

De satt på Waynes Coffee. Sju tjejer och killar mellan 20 och kanske 27.
”Du har ju nytt jobb, Micke, det hade jag glömt. Hur är det? Jenny såg förväntansfull ut och sex par nyfikna ögon tittade på Micke.

Micke segade på svaret, vägde framåt på armbågarna sköt upp axlarna och fällde blicken. ”Aahh …”, det lät som en ansträngd suck. ”… det är väl … bra”, entonigt släpigt. Lägertystnad runt bordet. Micke lyfte huvudet och tittade på Jenny. ”Aahh … jag får väl se.” Han rätade på ryggen och lät blicken försvinna bort mot ingenting.

Någon skruvade på sig. Pontus tittade på Hugo, drog ner mungiporna långt och hissade ögonbrynen. Snart bröt någon tystnaden och pratet var åter igång, men lite mer dämpat.

Inte ett ord om Mickes nya jobb. Budskapet hade varit kristallklart. Stan var inte så stor. Alla visste var företaget låg. Ingen trodde att Micke skulle stanna kvar särskilt länge.

Stop. Reset. Vi nollställer och byter verklighet.

”Du har ju nytt jobb, Micke, det hade jag glömt. Hur är det? Jenny såg förväntansfull ut och sex par nyfikna ögon tittade på Micke.

Micke sträckte armarna ner bakom stolsryggen och tittade Jenny i ögonen. ”Ja, det ska jag gärna berätta, och jag ska tala om en sak för er” … ingen rörde sina glas eller koppar. Micke såg allvarlig ut.

”Jag är ganska förbannad på mig själv för att jag inte tidigare har sökt jobb på Bengtsson-System, det skulle jag gjort om jag bara vetat” Det kändes i luften att det hände något runt bordet. Micke halsade ur sin colaflaska.

”Men kom loss, Micke … berätta! Vi vill ju veta.”

”OK, när jag kom väntade vd:n på mig. Hon hade bokat av halva dagen för att gå runt med mig så jag fick hälsa på alla, 72 pers. Vi käkade lunch med fem andra som visade sig vara de fem som sedan tog hand om mig under resten av veckan. Var och en hade förberett min introduktion och första inskolning på alla avdelningar … och sen … håll i er nu …”

”Till eftermiddagsfikat hade man köpt en stor tårta till min avdelning med texten Välkommen i gruppen Mikael

”Oj, oj” … suckar runt bordet – någon kanske tänkte på sitt nuvarande eller önskade jobb.

”Så, du trivs rätt bra då”, frågade Pontus.

”Trivs? Jag har aldrig i hela mitt känt mig så motiverad. Jag jobbar i ett superteam, vi har skitkul tillsammans och gör kanonresultat hela tiden. Har bara jobbat två månader och är redan inbokad på en tredagars vidareutvecklingskurs i september.”

Linnea tog ett djupt andetag. ”Jag börjar ana varför Bengtssons blev årets företag i fjol. Läste nånstans att man har bytt ut utvecklingssamtalen med Framtids … eller nåt … ?”

”Javisst, du menar säkert Framgångsplaneringen, så är det. Jag har redan varit på ett FP-möte med min chef och en kollega som gruppen hade valt ut för mig. Nästan alla är med i FP för någon annan, alltid tre personer som träffas två gånger per år.”

En urstark företagskultur. Världens mest lönsamma investering? Vad tror du?

Ha det bra / Björn
 

 
 

 

Arkiv

Om vi tappar nyfikenheten
Vad som kan hända med oss, om vi under en längre tid är så speedade och har så välfyllda kalendrar så vi inte orkar vara tillräckligt nyfikna, och inte heller ställer viktiga framtidsinriktade frågor – det är vad det här nyhetsbrevet handlar om

Fattar inte vad jag…
Om kommunikation mellan människor – när det går tungt, blir tvärstopp eller flyter smidigt.

En ogådd stig
Det nyfikenhet kan göra med oss, och mellan oss.

Det kom bara ett ord
Vad som kan hända när bristande impulskontroll och hänsyn möter effektiv feedback.

Vad skulle de tänka?
Han hejdade sina steg utanför muren, och kom att reflektera kring sitt liv. Det liv som hade varit.

Det grejar du inte
Frågan är vad de orden skulle göra med dig? Få dig att tappa sugen, ge dig en extra energikick eller …

Jag tänkte du ville veta
När jag för länge sedan hade förmånen att jobba under en ledare av den allra högsta valören.

Hårda nypor
”Men snälla nån, Björn, visst finns det tillfällen när det kan vara befogat att ge en medarbetare en rejäl utskällning, om det behövs?”

Ett års erfarenhet under trettio års arbete
Men frågan är, vad det är som gör att vi ibland anar, att det kan finnas något annat under det till synes svårgenomträngliga ytan.

Vi behöver dig här
Många ledare har svårt att hitta balansen mellan sin förmåga att visa medkänsla och samtidigt kunna ställa tydliga krav. Men när det fungerar kan vinsterna bli …

Du har ju nytt jobb?
Tron att en företagsledning kan skapa en stark kultur är en illusion – den kan bara skapas av många självständiga och samarbetande människor tillsammans.

Chefen som gick
Att ompröva chefsroller, och vidga tankarna kring ledarskap, handlar inte bara om självinsikter och kunskaper – utan lika mycket om mod.

Budskapet som susade förbi
Ibland finns de där – undertexterna. Frågan är vad som kan hända mellan oss om vi blir tydligare, sänder färre undertexter … och blir bättre på att upptäcka de som kommer?

Time out
Ibland kan överraskande tydlighet få avgörande betydelse för den gemensamma framtiden.

Djävulens advokat
Vi är kloka. Vi har dessutom lång erfarenhet, av att tänka. Borde väl räcka.

Efter Djävulens advokat
Ibland kan en överraskande situation, totalt oförutsägbar, få oss att se verkligheten med nya ögon. Kanske inte alltid angenämt med många gånger väldigt nyttigt och användbart.

Lite rundare
I hierarkiska organisationer är avstånden mellan människor längre, en miljö där prestige och revir kan frodas. Och tillsammans med för mycket ”politisk korrekthet” kan humor och spontana glädjeyttringar hämmas. Många av oss upplever den typen av kulturer som ganska fyrkantiga.

Verkligheten
För det mesta är verkligheten som vi vill att den ska vara. Men ibland önskar många av oss att vi skulle hinna med mer, och slippa den där energislukande stressen. Vi upptäcker ju inte förrän efteråt att vi förbrukat mer av oss själva, än vi tillfört.

Amanda Josefina
Två kvinnor, med över 70 års åldersskillnad och som aldrig träffats, stärker oss med sin klokhet.

Bra böcker kan vidga
Läsresor kan vara fantastiska. De kan börja var som helst, och ta oss långt bortom bortom och ändå hamna mitt i våra huvuden och mitt i våra hjärtan.

Varför berättar du det?
Ibland kan vi bli så upptagna av våra egna snäva egoistiska behov, så vi missar den större verklighet vi lever i – även om den verkligheten finns alldeles intill och runt omkring, hela tiden.

Så här kan vi inte ha det längre
Alltför många ledare drar sig för, eller tvekar inför de ”svåra samtalen” – trots att många svåra samtal kan leda till personlig utveckling och en bättre samarbetskultur.

Kritik, beröm eller feedback
Få begrepp har så många olika tolkningar och kan få så många olika konsekvenser. Samtalet mellan Charlotta, Daniel och Elsa kan ge oss en del värdefulla och användbara tankar.
 

Rundabordet Ledarskap · Arnön 736, Stenhammars Udde, 655 95 Väse · info@rble.se