Fortsättning på MånadsBjörn i mars – ”Djävulens advokat”

Efter Djävulens advokat

Fredag kväll i försommarvärmen. På bryggan nio personer från företaget i min berättelse, en för kvällen förstärkt ledningsgrupp.

”Idag är det drygt två månader sedan vi träffade Johan Albertsson och fick hans raka och osminkade frågor”, konstaterar logistikchefen Hugo.

”Mmm, det var en smartchock,” sa Nazarine, IT-chef och yngst i ledningsgruppen.
”Smartchock, häftigt uttryck” utbrast säljaren Johan … ”det ska jag använda, haha ...”
Vd Cajsa: ”Ok, ska vi summera var vi står nu, kan du ta det Erik” (HR-chef i företaget sedan två år).

Erik: ”Vi tog tag i utifrån-och-in direkt. Med professionell hjälp genomförde vi två separata mätningar av våra kunders och leverantörers upplevelser av oss, i flera olika avseenden. Och var och en av oss besvarade dessförinnan frågorna – hur vi trodde att kunder och leverantörer skulle beskriva samarbetet med oss.

Med verklighetsbilden, d.v.s. resultatet av kundattitydmätningarna – jämfört med det utfall vi hade förväntat oss – fick vi anledning att snabbt göra oss av med flera illusioner om vår förträfflighet. Smärtsamt men väldigt nyttigt.”

Erik fortsatte: ”Analyserna av kundattitydmätningarna la grunden till vår egen klimatstudie  (fortfarande med extern mät- och analyshjälp). Att många utifrån hade gett oss konkreta exempel på hur de upplevde brister i samarbetet med oss, gav ju oss starka skäl att ta reda på vad vi själva tyckte om samarbetet i alla led i företaget.”

”Bra sammanfattat, föredömligt kort”, Cajsa reste sig tog några steg närmare bryggkanten, sträckte på sig och vände sig mot de andra ”Jag är glad över hur vi tog tag i den energi som Johan Albertsson tvingade oss att plocka fram. Vad hade hänt annars? Och att vi nu vet, varenda medarbetare i alla roller och i alla grupper att smartare, smidigare och säkrare SAMARBETE på alla nivåer i företaget, och med alla kunder och leverantörer, är det vi vet att vi kommer att vinna allra mest på att stärka. 

Amir (gruppledare på lagret): Jag tycker det var bra att alla fick ta ställning till SAMARBETE som ett värdeord, eller om vi skulle välja ett annat begrepp. Och majoriteten istället valde ledord, som pekar framåt ger oss riktningen och är betydligt lättare att ta till sig.

”Jag vill ta upp en annan sak som vi fått vissa indikationer på genom mätningarna,” Hugo lät beslutsam. ”David, du har tjatat ganska länge om hur svårt du tycker det är att samarbeta med 90-talister, unga människor som du tycker vill ha så mycket frihet och omväxling så det är svårt att …” Hugos konstaterande ställdes närmast som en fråga … och David svarade.

”Ja, ja, jag kommer ihåg ungefär vad Agneta (ekonomichef) sa till mig strax efter mätningen.”
”90-talisterna, de finns därute! Många är välutbildade, de är digiborn*, kreativa och har ofta andra livsstilar än du och jag. Om ska vi ska kunna attrahera de intressantaste unga att söka sig till oss – attrahera med större framgång än våra konkurrenter, så måste vi programmera om oss själva en del – och då vill jag du ska börja, David.” (Agneta och David, båda sextitalister).

Och vad som finns under ledordet SAMARBETE och vilket det andra ledordet blev, med så nära konsensusbeslut man kan komma, det ska jag berätta om i MånadsBjörn i augusti.

Ha det bra i sommar / Björn

* Digiborn = födda i den digitala världen
 

 
 

 

Arkiv

Om vi tappar nyfikenheten
Vad som kan hända med oss, om vi under en längre tid är så speedade och har så välfyllda kalendrar så vi inte orkar vara tillräckligt nyfikna, och inte heller ställer viktiga framtidsinriktade frågor – det är vad det här nyhetsbrevet handlar om

Fattar inte vad jag…
Om kommunikation mellan människor – när det går tungt, blir tvärstopp eller flyter smidigt.

En ogådd stig
Det nyfikenhet kan göra med oss, och mellan oss.

Det kom bara ett ord
Vad som kan hända när bristande impulskontroll och hänsyn möter effektiv feedback.

Vad skulle de tänka?
Han hejdade sina steg utanför muren, och kom att reflektera kring sitt liv. Det liv som hade varit.

Det grejar du inte
Frågan är vad de orden skulle göra med dig? Få dig att tappa sugen, ge dig en extra energikick eller …

Jag tänkte du ville veta
När jag för länge sedan hade förmånen att jobba under en ledare av den allra högsta valören.

Hårda nypor
”Men snälla nån, Björn, visst finns det tillfällen när det kan vara befogat att ge en medarbetare en rejäl utskällning, om det behövs?”

Ett års erfarenhet under trettio års arbete
Men frågan är, vad det är som gör att vi ibland anar, att det kan finnas något annat under det till synes svårgenomträngliga ytan.

Vi behöver dig här
Många ledare har svårt att hitta balansen mellan sin förmåga att visa medkänsla och samtidigt kunna ställa tydliga krav. Men när det fungerar kan vinsterna bli …

Du har ju nytt jobb?
Tron att en företagsledning kan skapa en stark kultur är en illusion – den kan bara skapas av många självständiga och samarbetande människor tillsammans.

Chefen som gick
Att ompröva chefsroller, och vidga tankarna kring ledarskap, handlar inte bara om självinsikter och kunskaper – utan lika mycket om mod.

Budskapet som susade förbi
Ibland finns de där – undertexterna. Frågan är vad som kan hända mellan oss om vi blir tydligare, sänder färre undertexter … och blir bättre på att upptäcka de som kommer?

Time out
Ibland kan överraskande tydlighet få avgörande betydelse för den gemensamma framtiden.

Djävulens advokat
Vi är kloka. Vi har dessutom lång erfarenhet, av att tänka. Borde väl räcka.

Efter Djävulens advokat
Ibland kan en överraskande situation, totalt oförutsägbar, få oss att se verkligheten med nya ögon. Kanske inte alltid angenämt med många gånger väldigt nyttigt och användbart.

Lite rundare
I hierarkiska organisationer är avstånden mellan människor längre, en miljö där prestige och revir kan frodas. Och tillsammans med för mycket ”politisk korrekthet” kan humor och spontana glädjeyttringar hämmas. Många av oss upplever den typen av kulturer som ganska fyrkantiga.

Verkligheten
För det mesta är verkligheten som vi vill att den ska vara. Men ibland önskar många av oss att vi skulle hinna med mer, och slippa den där energislukande stressen. Vi upptäcker ju inte förrän efteråt att vi förbrukat mer av oss själva, än vi tillfört.

Amanda Josefina
Två kvinnor, med över 70 års åldersskillnad och som aldrig träffats, stärker oss med sin klokhet.

Bra böcker kan vidga
Läsresor kan vara fantastiska. De kan börja var som helst, och ta oss långt bortom bortom och ändå hamna mitt i våra huvuden och mitt i våra hjärtan.

Varför berättar du det?
Ibland kan vi bli så upptagna av våra egna snäva egoistiska behov, så vi missar den större verklighet vi lever i – även om den verkligheten finns alldeles intill och runt omkring, hela tiden.

Så här kan vi inte ha det längre
Alltför många ledare drar sig för, eller tvekar inför de ”svåra samtalen” – trots att många svåra samtal kan leda till personlig utveckling och en bättre samarbetskultur.

Kritik, beröm eller feedback
Få begrepp har så många olika tolkningar och kan få så många olika konsekvenser. Samtalet mellan Charlotta, Daniel och Elsa kan ge oss en del värdefulla och användbara tankar.
 

Rundabordet Ledarskap · Arnön 736, Stenhammars Udde, 655 95 Väse · info@rble.se