En ogådd stig
 
Lördag eftermiddag. En glad hund och två stövelklädda människor på skogspromenad. Regnet hade just upphört. Luften var frisk och syremättad som den brukar vara efter ett varmt försommarregn. Min skogsluffarvän hade bott i området några månader. Själv hade jag gått och joggat i den skogen under flera år.

Hon pekade inåt skogen, och sa ”Den där stigen går fram till en glänta där jag tror det har bott människor för länge sen”. Jag tittade åt samma håll, men kunde inte se någon stig.
”Där, ser du att det är lite nedtrampat där?”. Hon tog några steg uti i riset och pekade igen. ”Se här”.
Först kunde jag bara med fantasins hjälp tänka mig en stig. Sen såg jag. Lite mer nedtrampat på ett sätt som skulle kunna vara en stig, en nästan omärklig antydning av något.

”Vem har gjort den stigen, tror du”, sa jag och skrattade till. ”Det är ju knappt så den syns”.
”För länge sen kan det ha varit människor som har bott där, ett par hundra meter därinne”. Hon pekade. ”Idag är det framför allt en djurstig, titta här på andra sidan så ser du tydligare.”
”Ja, faktiskt. Men hur kan du veta att den leder till ett gammalt boställe? Du har väl inte gått i den här skogen så många gånger”?

”Jodå, vi har gått här några gånger, och du vet … jag kan inte gå förbi en ogådd stig, så jag var tvungen att ta reda på vart den ledde” (vi … jag förstod att hon menade sin följeslagare, den stora sorglösa hunden).

Jag kan inte gå förbi en ogådd stig. Den meningen blev med tiden som ett förstärkt utropstecken för mig och andra människor. En enkel symbol som för några av oss blev en påminnelse om vad vi kan upptäcka och uppnå med vår nyfikenhet. Och vad vi kan missa när vi stänger av den resursen – och låter livet rusa iväg med oss allt snabbare genom allt smartare kalendrar – det har vi ingen aning om.

Nyfikenhet är energi. Som kan skapa möjligheter – men också ge upphov till negativa reaktioner. Jag tänker t.ex. på tillfällen när vi ser en person på lite avstånd, eller möter öga mot öga – och vi direkt känner ett tydligt NEJ! Ett stort ogillande tar plats inuti oss, trots att vi inte känner personen och inte har växlat ett ord med varandra. Jag tror de flesta kan känna igen sig. Någon gång.

På en arbetsplats, en negativ reaktion som kan försvåra eller förhindra uppkomsten av det som kunde bli ovärderliga dreamteams, unika kombinationer av människor som bl.a. utnyttjar kraften i varandras uppenbara olikheter och genom kreativa ”konflikter”. Den ”kemiska spärr” vi ibland låter oss påverkas av kan hindra oss att uppfatta nya möjligheter. En vanlig mänsklig reaktion? Men vem tar ansvaret för den?

Vad är det som händer med oss? Rädsla? Revir? Osäkerhet? Högmod? Prestige? Jag har träffat några människor som var totalt ointresserade av att reflektera kring sina egna negativa reaktioner inför främmande människor. Man vet vem man är, vilken typ av människor man vill ha i sitt ”personliga nätverk” – och tar avstånd från det som ”faller utanför” den normen (med alla tänkbara koder). Kanske ett tryggt och snävt sätt att bekräfta sig själva.

Men lyckligtvis, är de flesta av oss vidsynta människor som i olika utsträckning bejakar vår nyfikenhet och upptäckarlust för både livskvalité, meningsfullhet och prestationer i arbetet. Jag tror inte någon, innerst inne, vill stelna inom gamla trygghetszoner och ”sanningar” som så småningom blir föråldrade.

”Vi hade inte rätt personkemi”, sa en person efter sin tredje ”personkrock” under samma vecka.
”Vems kemi?” frågade jag.
”Vi funkade inte ihop, det är bara så”.
”Jag förstår att det blev så. Men du kan väl svara på min fråga – vems kemi, menar du?” 

Den här personen insåg ganska snart att det bara finns en enda kemi man kan påverka.
Personen, som idag är mycket framgångsrik i sitt arbete och kommer bra överens med alla människor, berättade för mig senare vad prestigelöshet, humor och nyfikenhet har betytt för alla hans nya affärskontakter. Och det var han själv som skapade förändringen, utan någon dramatik.

Vi har oftast flera goda stigar att kliva på, varav några kan vara ogådda, och vi behöver inte välja. Vi hinner undersöka dom allihop. Jag tror den viktigaste nyfikenheten, om och när vi ”drabbas” av ett otvivelaktigt NEJ inför en främmande person, är att försöka känna igen och förstå de känslor som dyker upp inuti oss själva. Förutfattade meningar och gamla ingrodda tankemönster – och hur de kan bromsa oss inför det okända och i mötet med annorlunda människor.

Nyfikenhet för personlig utveckling, information, företagskulturbyggande … kan ha många ansikten. Det är lätt att inse att vi kan ha mycket att lära av s.k. negativa möten. När vi blir tryggare i att möta och hantera de negativa energierna inuti oss själva, kan vi bli mer motiverade att ta chansen att ta reda på mer om den andra personen, de andra personerna. En stig som kan vara oerhört spännande och lärorik att kliva ut på, och ibland onödig att missa.

Ha det bra / Björn
 

 
 

 

Arkiv

Om vi tappar nyfikenheten
Vad som kan hända med oss, om vi under en längre tid är så speedade och har så välfyllda kalendrar så vi inte orkar vara tillräckligt nyfikna, och inte heller ställer viktiga framtidsinriktade frågor – det är vad det här nyhetsbrevet handlar om

Fattar inte vad jag…
Om kommunikation mellan människor – när det går tungt, blir tvärstopp eller flyter smidigt.

En ogådd stig
Det nyfikenhet kan göra med oss, och mellan oss.

Det kom bara ett ord
Vad som kan hända när bristande impulskontroll och hänsyn möter effektiv feedback.

Vad skulle de tänka?
Han hejdade sina steg utanför muren, och kom att reflektera kring sitt liv. Det liv som hade varit.

Det grejar du inte
Frågan är vad de orden skulle göra med dig? Få dig att tappa sugen, ge dig en extra energikick eller …

Jag tänkte du ville veta
När jag för länge sedan hade förmånen att jobba under en ledare av den allra högsta valören.

Hårda nypor
”Men snälla nån, Björn, visst finns det tillfällen när det kan vara befogat att ge en medarbetare en rejäl utskällning, om det behövs?”

Ett års erfarenhet under trettio års arbete
Men frågan är, vad det är som gör att vi ibland anar, att det kan finnas något annat under det till synes svårgenomträngliga ytan.

Vi behöver dig här
Många ledare har svårt att hitta balansen mellan sin förmåga att visa medkänsla och samtidigt kunna ställa tydliga krav. Men när det fungerar kan vinsterna bli …

Du har ju nytt jobb?
Tron att en företagsledning kan skapa en stark kultur är en illusion – den kan bara skapas av många självständiga och samarbetande människor tillsammans.

Chefen som gick
Att ompröva chefsroller, och vidga tankarna kring ledarskap, handlar inte bara om självinsikter och kunskaper – utan lika mycket om mod.

Budskapet som susade förbi
Ibland finns de där – undertexterna. Frågan är vad som kan hända mellan oss om vi blir tydligare, sänder färre undertexter … och blir bättre på att upptäcka de som kommer?

Time out
Ibland kan överraskande tydlighet få avgörande betydelse för den gemensamma framtiden.

Djävulens advokat
Vi är kloka. Vi har dessutom lång erfarenhet, av att tänka. Borde väl räcka.

Efter Djävulens advokat
Ibland kan en överraskande situation, totalt oförutsägbar, få oss att se verkligheten med nya ögon. Kanske inte alltid angenämt med många gånger väldigt nyttigt och användbart.

Lite rundare
I hierarkiska organisationer är avstånden mellan människor längre, en miljö där prestige och revir kan frodas. Och tillsammans med för mycket ”politisk korrekthet” kan humor och spontana glädjeyttringar hämmas. Många av oss upplever den typen av kulturer som ganska fyrkantiga.

Verkligheten
För det mesta är verkligheten som vi vill att den ska vara. Men ibland önskar många av oss att vi skulle hinna med mer, och slippa den där energislukande stressen. Vi upptäcker ju inte förrän efteråt att vi förbrukat mer av oss själva, än vi tillfört.

Amanda Josefina
Två kvinnor, med över 70 års åldersskillnad och som aldrig träffats, stärker oss med sin klokhet.

Bra böcker kan vidga
Läsresor kan vara fantastiska. De kan börja var som helst, och ta oss långt bortom bortom och ändå hamna mitt i våra huvuden och mitt i våra hjärtan.

Varför berättar du det?
Ibland kan vi bli så upptagna av våra egna snäva egoistiska behov, så vi missar den större verklighet vi lever i – även om den verkligheten finns alldeles intill och runt omkring, hela tiden.

Så här kan vi inte ha det längre
Alltför många ledare drar sig för, eller tvekar inför de ”svåra samtalen” – trots att många svåra samtal kan leda till personlig utveckling och en bättre samarbetskultur.

Kritik, beröm eller feedback
Få begrepp har så många olika tolkningar och kan få så många olika konsekvenser. Samtalet mellan Charlotta, Daniel och Elsa kan ge oss en del värdefulla och användbara tankar.
 

Rundabordet Ledarskap · Arnön 736, Stenhammars Udde, 655 95 Väse · info@rble.se