Djävulens advokat

Måndag kl 14. Ledningsgruppsmöte. Vd Cajsa suckade, ingen märkbar reaktion av det runt bordet. ”I torsdags arbetade vi hela dan med värdegrundsarbetet. 52 personer i sex grupper som sedan blev elva grupper. Till sist hade vi ett antal förslag till värdeord som vi sex nu ska jobba vidare med och sedan ta hjälp av Jörgen på A-byrån för finslipning av texten.”

Entusiasmen runt bordet lyste som en halvslocknad stjärna. Några händer låg tunga på bordet, en gäspning kvävdes … Cajsa fortsatte:

”Jag vill inte att de här timmarna bara ska rulla på som vanligt – vi brukar ju tänka och tycka och vrida på våra kloka synpunkter och brukar till sist ändå hamna i gamla inkörda hjulspår, håller med varandra i det mesta och tycker nästan likadant, så …”  sen sa hon inget mer. De sneglade på Cajsa och väntade på fortsättningen som dröjde.

”Jag har bjudit in en person som jag hoppas ska fungera som, vi kan kalla det som en slags djävulens advokat under de här timmarna – ifrågasätta och förhoppningsvis få oss att testa nya kanske oprövade tankemönster, och se saker ur perspektiv vi inte är vana. Känner vi oss provocerade och kanske till och med ifrågasatta som tänkare … tja, då hoppas jag att vi kan ta det på rätt sätt. Jag tror vi behöver ett skrovligt oförutsägbart bollplank. Johan Albertsson kommer om … Cajsa tittade på sin mobil … sex minuter.”

Ekonomichefen Agneta knappade på sin laptop och torsdagens alla förslag lyste som en paradgata på väggen
–  Kvalité, Tillit, Drivkraft, Omtanke, Ansvar, Integritet, Respekt, Lojalitet, Passion, Samarbete, Ärlighet, Hjälpsamhet, Service, Ledarskap …

”Vad tänker du, Johan, när du ser de här värdeorden?” frågade Cajsa.
”Jag tänker inte alls, är bara nyfiken på att få höra hur orden ska bidra till att stärka företagskulturen … om det är det ni är ute efter? Och kanske den långsiktiga lönsamheten, som kanske också är viktig för er.”

Om det är det ni är ute efter … kanske också är viktig för er? De där orden fick några runt bordet att skruva på sig. Djävulens advokat?

David, marknadschef och långvägare, började berätta om hur han såg på värdeordet Ärlighet. Johan avbröt … ”Kan var och en av er ta en postitlapp, och skriva ner din egen definition av begreppet Ärlighet, en mening på högst 15 ord?” Minuterna gick, så satt sex gula lappar på whiteboardtavlan.

”Ok, nästa steg. Läs nu och begrunda alla sex personliga definitionerna och gör sedan en ny definition där alla sex innebörderna finns med – nu kan du använda upp till 20 ord om du vill.” Johans röst var lugn. Det fanns inte ett spår av ironi eller överlägsenhet i hans tonfall.

Magplask! Det visade sig helt omöjligt att göra en samlad entydig definition. De sex beskrivningarna av ”värdeordet” Ärlighet spretade åt flera oförenliga håll.

Efter en kort paus pekade Johan på ett av värdeorden som lyste på väggen.
”På vilka avdelningar i företaget ska man känna passion för det man gör? Komma hem till sina närmaste efter jobbet och nästan glöda av passion efter ytterligare en dag i paradiset?"

Eftermiddagen rusade iväg. Pulsen i rummet var högre än någonsin. IT-chefen Nazerins dyra blus hade stora svettrosor under armarna, logistikchefen Hugos hår stod på ända och Cajsa var … Energi och nytänkande studsade i rummet.

fortsättning följer …

Ha det bra / Björn
 

 
 

 

Arkiv

Om vi tappar nyfikenheten
Vad som kan hända med oss, om vi under en längre tid är så speedade och har så välfyllda kalendrar så vi inte orkar vara tillräckligt nyfikna, och inte heller ställer viktiga framtidsinriktade frågor – det är vad det här nyhetsbrevet handlar om

Fattar inte vad jag…
Om kommunikation mellan människor – när det går tungt, blir tvärstopp eller flyter smidigt.

En ogådd stig
Det nyfikenhet kan göra med oss, och mellan oss.

Det kom bara ett ord
Vad som kan hända när bristande impulskontroll och hänsyn möter effektiv feedback.

Vad skulle de tänka?
Han hejdade sina steg utanför muren, och kom att reflektera kring sitt liv. Det liv som hade varit.

Det grejar du inte
Frågan är vad de orden skulle göra med dig? Få dig att tappa sugen, ge dig en extra energikick eller …

Jag tänkte du ville veta
När jag för länge sedan hade förmånen att jobba under en ledare av den allra högsta valören.

Hårda nypor
”Men snälla nån, Björn, visst finns det tillfällen när det kan vara befogat att ge en medarbetare en rejäl utskällning, om det behövs?”

Ett års erfarenhet under trettio års arbete
Men frågan är, vad det är som gör att vi ibland anar, att det kan finnas något annat under det till synes svårgenomträngliga ytan.

Vi behöver dig här
Många ledare har svårt att hitta balansen mellan sin förmåga att visa medkänsla och samtidigt kunna ställa tydliga krav. Men när det fungerar kan vinsterna bli …

Du har ju nytt jobb?
Tron att en företagsledning kan skapa en stark kultur är en illusion – den kan bara skapas av många självständiga och samarbetande människor tillsammans.

Chefen som gick
Att ompröva chefsroller, och vidga tankarna kring ledarskap, handlar inte bara om självinsikter och kunskaper – utan lika mycket om mod.

Budskapet som susade förbi
Ibland finns de där – undertexterna. Frågan är vad som kan hända mellan oss om vi blir tydligare, sänder färre undertexter … och blir bättre på att upptäcka de som kommer?

Time out
Ibland kan överraskande tydlighet få avgörande betydelse för den gemensamma framtiden.

Djävulens advokat
Vi är kloka. Vi har dessutom lång erfarenhet, av att tänka. Borde väl räcka.

Efter Djävulens advokat
Ibland kan en överraskande situation, totalt oförutsägbar, få oss att se verkligheten med nya ögon. Kanske inte alltid angenämt med många gånger väldigt nyttigt och användbart.

Lite rundare
I hierarkiska organisationer är avstånden mellan människor längre, en miljö där prestige och revir kan frodas. Och tillsammans med för mycket ”politisk korrekthet” kan humor och spontana glädjeyttringar hämmas. Många av oss upplever den typen av kulturer som ganska fyrkantiga.

Verkligheten
För det mesta är verkligheten som vi vill att den ska vara. Men ibland önskar många av oss att vi skulle hinna med mer, och slippa den där energislukande stressen. Vi upptäcker ju inte förrän efteråt att vi förbrukat mer av oss själva, än vi tillfört.

Amanda Josefina
Två kvinnor, med över 70 års åldersskillnad och som aldrig träffats, stärker oss med sin klokhet.

Bra böcker kan vidga
Läsresor kan vara fantastiska. De kan börja var som helst, och ta oss långt bortom bortom och ändå hamna mitt i våra huvuden och mitt i våra hjärtan.

Varför berättar du det?
Ibland kan vi bli så upptagna av våra egna snäva egoistiska behov, så vi missar den större verklighet vi lever i – även om den verkligheten finns alldeles intill och runt omkring, hela tiden.

Så här kan vi inte ha det längre
Alltför många ledare drar sig för, eller tvekar inför de ”svåra samtalen” – trots att många svåra samtal kan leda till personlig utveckling och en bättre samarbetskultur.

Kritik, beröm eller feedback
Få begrepp har så många olika tolkningar och kan få så många olika konsekvenser. Samtalet mellan Charlotta, Daniel och Elsa kan ge oss en del värdefulla och användbara tankar.
 

Rundabordet Ledarskap · Arnön 736, Stenhammars Udde, 655 95 Väse · info@rble.se