Vad skulle de tänka?

Mannen hejdade sig vid kyrkogårdsmuren. Han ville inte störa begravningsföljet som sakta ringlade in på kyrkogården i riktning mot den öppna graven. Han dröjde sig kvar och tittade bort på människorna som nu ställde sig i en halvbåge vid graven, och han undrade vem den avlidna personen kunde vara. Man stod tysta runt graven. Några tog ett steg närmare och sa något ner mot kistan, riktat till … eller snarare om den nu bortgångna därnere. Minerna var allvarliga. Några skruvade på sig som om de inte riktigt menade det de sa.

Tankarna hos mannen vid muren gled ner i kistan, in under locket. ”Vad skulle min familj släkt och vänner tänka och t.o.m. säga om mig, om det var jag som låg därnere under kistlocket?” Tankarna fortsatte. ”Vem har jag varit i det här livet? Vad har jag uträttat? Vilka avtryck har jag lämnat, som man kanske skulle fundera kring och tänka om mig, däruppe i ljuset och luften?”

Han blundade och lät hela livet passera revy. ”Vad skulle man komma ihåg? Vad är mest troligt att man skulle tänka och kanske säga?” Han rös av den enda helt dominerande tanken som om och om igen stod i klartext innanför ögonlocken. Hans fru och barn, arbetskamraterna och chefen och de ganska få vännerna skulle … troligen tänka samma sak. Fastän vi har så olika relationer så skulle de troligen tänka samma sak.

Inte att han hade varit klok och omtänksam i det här livet, inte en kär vän som lyssnat och brytt sig om andra, inte att han hade varit rik på historier och skratt, inte heller att han varit en person som tagit för sig av livet tillsammans med andra och njutit av musik, resor, sport, böcker, sköna skogsvandringar, teater, båten, konserter och härligt inspirerande kvällsdiskussioner… Och hans chef skulle inte komma ihåg honom som en särskilt effektiv medarbetare.”

Nej, man skulle nog säga ”Har var en god och hårt arbetande människa med en enorm lojalitet till sitt arbete.” Kanske skulle man säga så, ganska inlindat, vid hans grav. Men verkligheten … att han arbetade jämnt, även kvällar och helger, och nästan fick tvingas att ta ett par veckors semester på sommaren. Att han även på julaftons morgon hann med några timmar på sitt arbete.  
Han var … arbetet.

Mannen vid muren öppnade sina ögon. Människorna vid graven hade börjat röra sig ut mot parkeringsplatsen. Han rös till och drog kavajen tätare omkring sig trots att det var en varm majdag. Han hade ett svårtolkat uttryck i ansiktet när han fortsatte bortåt på den grusade promenadvägen. Han såg ensam ut på ryggen.

Kanske har den här historien något att säga oss. Om en månad är det jul igen och många av oss kommer att vara lediga förhållandevis många dagar i följd.

Jag önskar dig en riktigt fin JULHELG och ett lika GOTT NYTT ÅR och hoppas att du tar vara på ledigheten och fortsätter att behålla en god och livsbejakande balans mellan arbete och fritid även in i det nya året.

Låt oss hoppas att mannen vid kyrkogårdsmuren, vi känner ju inte hans ålder, tar chansen att ändra på en del saker. Han kanske får tid att lära känna sina egna barn på ett lite djupare plan, och hans chef kommer troligen att upptäcka en gladare och effektivare medarbetare.

Ha det bra / Björn
 

 
 

 

Arkiv

Om vi tappar nyfikenheten
Vad som kan hända med oss, om vi under en längre tid är så speedade och har så välfyllda kalendrar så vi inte orkar vara tillräckligt nyfikna, och inte heller ställer viktiga framtidsinriktade frågor – det är vad det här nyhetsbrevet handlar om

Fattar inte vad jag…
Om kommunikation mellan människor – när det går tungt, blir tvärstopp eller flyter smidigt.

En ogådd stig
Det nyfikenhet kan göra med oss, och mellan oss.

Det kom bara ett ord
Vad som kan hända när bristande impulskontroll och hänsyn möter effektiv feedback.

Vad skulle de tänka?
Han hejdade sina steg utanför muren, och kom att reflektera kring sitt liv. Det liv som hade varit.

Det grejar du inte
Frågan är vad de orden skulle göra med dig? Få dig att tappa sugen, ge dig en extra energikick eller …

Jag tänkte du ville veta
När jag för länge sedan hade förmånen att jobba under en ledare av den allra högsta valören.

Hårda nypor
”Men snälla nån, Björn, visst finns det tillfällen när det kan vara befogat att ge en medarbetare en rejäl utskällning, om det behövs?”

Ett års erfarenhet under trettio års arbete
Men frågan är, vad det är som gör att vi ibland anar, att det kan finnas något annat under det till synes svårgenomträngliga ytan.

Vi behöver dig här
Många ledare har svårt att hitta balansen mellan sin förmåga att visa medkänsla och samtidigt kunna ställa tydliga krav. Men när det fungerar kan vinsterna bli …

Du har ju nytt jobb?
Tron att en företagsledning kan skapa en stark kultur är en illusion – den kan bara skapas av många självständiga och samarbetande människor tillsammans.

Chefen som gick
Att ompröva chefsroller, och vidga tankarna kring ledarskap, handlar inte bara om självinsikter och kunskaper – utan lika mycket om mod.

Budskapet som susade förbi
Ibland finns de där – undertexterna. Frågan är vad som kan hända mellan oss om vi blir tydligare, sänder färre undertexter … och blir bättre på att upptäcka de som kommer?

Time out
Ibland kan överraskande tydlighet få avgörande betydelse för den gemensamma framtiden.

Djävulens advokat
Vi är kloka. Vi har dessutom lång erfarenhet, av att tänka. Borde väl räcka.

Efter Djävulens advokat
Ibland kan en överraskande situation, totalt oförutsägbar, få oss att se verkligheten med nya ögon. Kanske inte alltid angenämt med många gånger väldigt nyttigt och användbart.

Lite rundare
I hierarkiska organisationer är avstånden mellan människor längre, en miljö där prestige och revir kan frodas. Och tillsammans med för mycket ”politisk korrekthet” kan humor och spontana glädjeyttringar hämmas. Många av oss upplever den typen av kulturer som ganska fyrkantiga.

Verkligheten
För det mesta är verkligheten som vi vill att den ska vara. Men ibland önskar många av oss att vi skulle hinna med mer, och slippa den där energislukande stressen. Vi upptäcker ju inte förrän efteråt att vi förbrukat mer av oss själva, än vi tillfört.

Amanda Josefina
Två kvinnor, med över 70 års åldersskillnad och som aldrig träffats, stärker oss med sin klokhet.

Bra böcker kan vidga
Läsresor kan vara fantastiska. De kan börja var som helst, och ta oss långt bortom bortom och ändå hamna mitt i våra huvuden och mitt i våra hjärtan.

Varför berättar du det?
Ibland kan vi bli så upptagna av våra egna snäva egoistiska behov, så vi missar den större verklighet vi lever i – även om den verkligheten finns alldeles intill och runt omkring, hela tiden.

Så här kan vi inte ha det längre
Alltför många ledare drar sig för, eller tvekar inför de ”svåra samtalen” – trots att många svåra samtal kan leda till personlig utveckling och en bättre samarbetskultur.

Kritik, beröm eller feedback
Få begrepp har så många olika tolkningar och kan få så många olika konsekvenser. Samtalet mellan Charlotta, Daniel och Elsa kan ge oss en del värdefulla och användbara tankar.
 

Rundabordet Ledarskap · Arnön 736, Stenhammars Udde, 655 95 Väse · info@rble.se