Time out

Mötet i ledningsgruppen hade pågått en halvtimma. Tilde Bromander, ny marknadsassistent, och just för dagen inbjuden i ledningsgruppen, höll på att summera och avrunda sin presentation av nya rön för effektivare marknadsföring. Tilde, 26 år och civilekonom, hade nyss kommit hem från två år inom ett av Londons mest erkända marknadsanalysföretag.

Tilde hann knappt avsluta förrän försäljningsdirektören Åke Stennert sträckte på sig och hissade ögonbrynen med orden ”ja, ja” och började bläddra bland sina papper. Han hade suckat fullt hörbart flera gånger under Tildes presentation.

Det var svårt att tolka Tildes reaktion. En märklig stämning lägrade sig i rummet.

Vd Kenneth Nilsson bröt tystnaden. ”Time out. Vi gör time out i mötet”. Förvånade ögon riktades mot Kenneth, ny vd sedan drygt ett år.

”Ett beteende som det du Åke nyss har demonstrerat kommer inte att ha någon plats i den framgångskultur som vi nu håller på att bygga i vårt företag.” Orden kom tydligt och långsamt med betoning på varje stavelse.

Kenneth tittade Åke Stennert i ögonen, och mötte sedan allas ögon runt bordet och vände sig till sist mot Tilde Bromander… ”Och jag hoppas att du, Tilde, bestämmer dig för att aldrig mer tillåta någon att behandla dig på det sättet igen. Jag menar det, aldrig mer.”

Någon skrapade med foten, ekonomichefen hade båda händerna för munnen, försäljningsdirektörens ansikte hade en lätt röd ton och en outgrundlig blick.

”Imorgon vill jag att ni alla sex kommer in till mig under förmiddagen och tar emot ett nytt anställningsavtal, som jag förväntar mig att alla kommer att skriva på. Avtalet är en exakt kopia av det du skrev på när du började i företaget - med ett tillägg.”

Kenneth kopplade upp sin laptop till kanonen i taket och … strax lyste texten på den vita duken.

. att i all kommunikation och i alla handlingar, med medarbetare i Bolaget, kunder och andra personer som på något sätt har med
Bolaget att göra, agera med tydlighet respekt och taktfullhet och göra allt för att etablera och förstärka ett förtroendefullt samarbete.

”I de nya anställningsavtalen ligger den här texten sist under paragraf 2,
Ansvar och åligganden. Som ni säkert förstår kommer företaget inte att acceptera att någon genom destruktivt och illojalt beteende bryter mot den nya viktiga punkten i anställningsavtalet.

Jag skrev själv under mitt nya anställningsavtal med samma text för en månad sedan, med vår styrelseordförande. Därefter har jag väntat på rätt tillfälle att informera er i ledningsgruppen, och imorgon alla i företaget, vad som i fortsättningen gäller för alla som vill vara med och stärka samarbetet och vara delaktiga i att vidareutveckla vårt fina företag. Det tillfället kom idag.”

Ha det bra / Björn
 

 
 

 

Arkiv

Om vi tappar nyfikenheten
Vad som kan hända med oss, om vi under en längre tid är så speedade och har så välfyllda kalendrar så vi inte orkar vara tillräckligt nyfikna, och inte heller ställer viktiga framtidsinriktade frågor – det är vad det här nyhetsbrevet handlar om

Fattar inte vad jag…
Om kommunikation mellan människor – när det går tungt, blir tvärstopp eller flyter smidigt.

En ogådd stig
Det nyfikenhet kan göra med oss, och mellan oss.

Det kom bara ett ord
Vad som kan hända när bristande impulskontroll och hänsyn möter effektiv feedback.

Vad skulle de tänka?
Han hejdade sina steg utanför muren, och kom att reflektera kring sitt liv. Det liv som hade varit.

Det grejar du inte
Frågan är vad de orden skulle göra med dig? Få dig att tappa sugen, ge dig en extra energikick eller …

Jag tänkte du ville veta
När jag för länge sedan hade förmånen att jobba under en ledare av den allra högsta valören.

Hårda nypor
”Men snälla nån, Björn, visst finns det tillfällen när det kan vara befogat att ge en medarbetare en rejäl utskällning, om det behövs?”

Ett års erfarenhet under trettio års arbete
Men frågan är, vad det är som gör att vi ibland anar, att det kan finnas något annat under det till synes svårgenomträngliga ytan.

Vi behöver dig här
Många ledare har svårt att hitta balansen mellan sin förmåga att visa medkänsla och samtidigt kunna ställa tydliga krav. Men när det fungerar kan vinsterna bli …

Du har ju nytt jobb?
Tron att en företagsledning kan skapa en stark kultur är en illusion – den kan bara skapas av många självständiga och samarbetande människor tillsammans.

Chefen som gick
Att ompröva chefsroller, och vidga tankarna kring ledarskap, handlar inte bara om självinsikter och kunskaper – utan lika mycket om mod.

Budskapet som susade förbi
Ibland finns de där – undertexterna. Frågan är vad som kan hända mellan oss om vi blir tydligare, sänder färre undertexter … och blir bättre på att upptäcka de som kommer?

Time out
Ibland kan överraskande tydlighet få avgörande betydelse för den gemensamma framtiden.

Djävulens advokat
Vi är kloka. Vi har dessutom lång erfarenhet, av att tänka. Borde väl räcka.

Efter Djävulens advokat
Ibland kan en överraskande situation, totalt oförutsägbar, få oss att se verkligheten med nya ögon. Kanske inte alltid angenämt med många gånger väldigt nyttigt och användbart.

Lite rundare
I hierarkiska organisationer är avstånden mellan människor längre, en miljö där prestige och revir kan frodas. Och tillsammans med för mycket ”politisk korrekthet” kan humor och spontana glädjeyttringar hämmas. Många av oss upplever den typen av kulturer som ganska fyrkantiga.

Verkligheten
För det mesta är verkligheten som vi vill att den ska vara. Men ibland önskar många av oss att vi skulle hinna med mer, och slippa den där energislukande stressen. Vi upptäcker ju inte förrän efteråt att vi förbrukat mer av oss själva, än vi tillfört.

Amanda Josefina
Två kvinnor, med över 70 års åldersskillnad och som aldrig träffats, stärker oss med sin klokhet.

Bra böcker kan vidga
Läsresor kan vara fantastiska. De kan börja var som helst, och ta oss långt bortom bortom och ändå hamna mitt i våra huvuden och mitt i våra hjärtan.

Varför berättar du det?
Ibland kan vi bli så upptagna av våra egna snäva egoistiska behov, så vi missar den större verklighet vi lever i – även om den verkligheten finns alldeles intill och runt omkring, hela tiden.

Så här kan vi inte ha det längre
Alltför många ledare drar sig för, eller tvekar inför de ”svåra samtalen” – trots att många svåra samtal kan leda till personlig utveckling och en bättre samarbetskultur.

Kritik, beröm eller feedback
Få begrepp har så många olika tolkningar och kan få så många olika konsekvenser. Samtalet mellan Charlotta, Daniel och Elsa kan ge oss en del värdefulla och användbara tankar.
 

Rundabordet Ledarskap · Arnön 736, Stenhammars Udde, 655 95 Väse · info@rble.se