Verklighet eller illusion

”Är ständigt ont om tid och ökande stress ett slags tidens tecken, som det inte går att göra någonting åt? Isåfall, är det kanske lika bra att inte bry sig?”

Ett antal ledare svarade på min fråga. Så gott som alla höll med om ”tidens tecken” men uttryckte också sin förhoppning om att det-MÅSTE-ju-gå-att-förändra. Vi var till sist  överens om att illusioner inte kommer att hjälpa oss i våra liv och för att vi ska utnyttja våra inneboende resurser på ett så klokt och effektivt sätt som möjligt.

Hon insåg inte att hennes överambitioner skapade en slags personlig defacto-arbetstid som aldrig gav henne utrymme för återhämtning – nu är hon långtidssjukskriven.
Hon hade arbetskamrater och en chef. Var det någon som märkte och förstod vad som höll på att hända? Och kanske blundade … hon var ju en så fantastisk resurs? Eller var människor runt om henne så upptagna med att hinna med sitt eget, att man inte …?

Ett par felbeslut fick allvarliga följder för verksamheten. Visste inte nyckelpersonerna vad som vanligtvis händer i hjärnan när vi under en längre tid ”rusar” mellan möten och ständigt högprioriterade aktiviteter och stressar oss igen arbetsveckan?

”Min halvtimmes cykeltur till och från jobbet är det bästa som hänt mig – nu ska jag köpa nya dubbdäck.” Frågan är vad vi andra behöver mer av för att kunna ta lika proaktiva beslut?  Vad skulle kunna hindra dig? Tre mil till jobbet, javisst, men vi andra?

”Det gör jag sen”, sa jag och kände hur självbedrägeriet brände i ansiktet – i sen-korgen var det ju överfyllt sedan länge. Känner du också igen dig?

Det finns inga quickfix-lösningar för att vi ska få tiden att räcka till och minska  risken för  ohälsa. Jag kan inte heller komma ihåg när en omorganisation förbättrade arbets-klimatet på ett påtagligt sätt. Illusionen att det-grejar-sig-nog är en flykt från verkligheten. En riskabel flykt.

Men så behöver det ju inte vara. Någon hade ju kunnat ta-tag-i personen med sin defacto-arbetstid. Vi behöver ju inte heller vara hjärnforskare för att begripa att en ständigt uppspeedad person med hög puls är en sämre beslutsfattare.

Självkännedom, förtroendefullt samarbete och mod kan vara tre nycklar till effektivare och hälsosammare arbetsliv. Men du kanske ser det på ett annat sätt?

Ha det bra / Björn
 

 
 

 

Arkiv

Om vi tappar nyfikenheten
Vad som kan hända med oss, om vi under en längre tid är så speedade och har så välfyllda kalendrar så vi inte orkar vara tillräckligt nyfikna, och inte heller ställer viktiga framtidsinriktade frågor – det är vad det här nyhetsbrevet handlar om

Fattar inte vad jag…
Om kommunikation mellan människor – när det går tungt, blir tvärstopp eller flyter smidigt.

En ogådd stig
Det nyfikenhet kan göra med oss, och mellan oss.

Det kom bara ett ord
Vad som kan hända när bristande impulskontroll och hänsyn möter effektiv feedback.

Vad skulle de tänka?
Han hejdade sina steg utanför muren, och kom att reflektera kring sitt liv. Det liv som hade varit.

Det grejar du inte
Frågan är vad de orden skulle göra med dig? Få dig att tappa sugen, ge dig en extra energikick eller …

Jag tänkte du ville veta
När jag för länge sedan hade förmånen att jobba under en ledare av den allra högsta valören.

Hårda nypor
”Men snälla nån, Björn, visst finns det tillfällen när det kan vara befogat att ge en medarbetare en rejäl utskällning, om det behövs?”

Ett års erfarenhet under trettio års arbete
Men frågan är, vad det är som gör att vi ibland anar, att det kan finnas något annat under det till synes svårgenomträngliga ytan.

Vi behöver dig här
Många ledare har svårt att hitta balansen mellan sin förmåga att visa medkänsla och samtidigt kunna ställa tydliga krav. Men när det fungerar kan vinsterna bli …

Du har ju nytt jobb?
Tron att en företagsledning kan skapa en stark kultur är en illusion – den kan bara skapas av många självständiga och samarbetande människor tillsammans.

Chefen som gick
Att ompröva chefsroller, och vidga tankarna kring ledarskap, handlar inte bara om självinsikter och kunskaper – utan lika mycket om mod.

Budskapet som susade förbi
Ibland finns de där – undertexterna. Frågan är vad som kan hända mellan oss om vi blir tydligare, sänder färre undertexter … och blir bättre på att upptäcka de som kommer?

Time out
Ibland kan överraskande tydlighet få avgörande betydelse för den gemensamma framtiden.

Djävulens advokat
Vi är kloka. Vi har dessutom lång erfarenhet, av att tänka. Borde väl räcka.

Efter Djävulens advokat
Ibland kan en överraskande situation, totalt oförutsägbar, få oss att se verkligheten med nya ögon. Kanske inte alltid angenämt med många gånger väldigt nyttigt och användbart.

Lite rundare
I hierarkiska organisationer är avstånden mellan människor längre, en miljö där prestige och revir kan frodas. Och tillsammans med för mycket ”politisk korrekthet” kan humor och spontana glädjeyttringar hämmas. Många av oss upplever den typen av kulturer som ganska fyrkantiga.

Verkligheten
För det mesta är verkligheten som vi vill att den ska vara. Men ibland önskar många av oss att vi skulle hinna med mer, och slippa den där energislukande stressen. Vi upptäcker ju inte förrän efteråt att vi förbrukat mer av oss själva, än vi tillfört.

Amanda Josefina
Två kvinnor, med över 70 års åldersskillnad och som aldrig träffats, stärker oss med sin klokhet.

Bra böcker kan vidga
Läsresor kan vara fantastiska. De kan börja var som helst, och ta oss långt bortom bortom och ändå hamna mitt i våra huvuden och mitt i våra hjärtan.

Varför berättar du det?
Ibland kan vi bli så upptagna av våra egna snäva egoistiska behov, så vi missar den större verklighet vi lever i – även om den verkligheten finns alldeles intill och runt omkring, hela tiden.

Så här kan vi inte ha det längre
Alltför många ledare drar sig för, eller tvekar inför de ”svåra samtalen” – trots att många svåra samtal kan leda till personlig utveckling och en bättre samarbetskultur.

Kritik, beröm eller feedback
Få begrepp har så många olika tolkningar och kan få så många olika konsekvenser. Samtalet mellan Charlotta, Daniel och Elsa kan ge oss en del värdefulla och användbara tankar.
 

Rundabordet Ledarskap · Arnön 736, Stenhammars Udde, 655 95 Väse · info@rble.se