Budskapet som susade förbi

De bilade söderut längs östra sidan av Vättern. Långt bort kunde de ana Jönköping. Nu öppnade sig landskapet till vänster och där framme låg det välkända gamla Gästgiveriet där så många brukar svänga in, sträcka på benen, få sig lite gott i magen, en efterlängtad fika eller bara njuta av den vackra utsikten västerut över den långa sjön.

Hustrun till mannen: ”Tänk va gott det skulle vara med en kopp kaffe.”
Mannen vid ratten: ”mmm.”
Och bilen susade förbi i oförminskad hastighet. Hustrun vred på huvudet och såg alla människorna, byggnaden, flaggorna, bilarna och bussarna försvinna genom bakrutan. Sen sa hon inget mer.

Den här historien är en känd klassiker – om att inte vara tydlig, eller att inte bry sig, eller att låta sig ignoreras, eller att inte uppfatta undertexter, eller att tycka synd om sig själv … eller något annat med ömsesidiga förlorare.

”Att göra tillsammans.” Den enkla definitionen av kommunikation mellan människor fanns det kanske inte utrymme för i bilen.

------------------------------------------

Budskapet som susade förbi. Det var torsdag och vi hade haft eftermiddagsfika. Min kollega frågade mig medan vi ställde in kopparna i diskmaskinen:
”Vad ska ni göra i helgen?” Jag kanske svarade, kommer inte ihåg så noga ”Jag tror inte vi ska göra nåt särskilt – slappa, greja på tomten och ta en långpromenad i skogen.”
”Jaha.” Sen gick vi till våra respektive kontorsrum.

Var det något jag inte hade uppfattat? Hade min kollegas ansikte haft en lite annorlunda lyster, inte så blek och kontrollerad som hon brukar vara? Varför frågade hon mig vad vi skulle göra i helgen, det hade hon aldrig gjort tidigare vad jag kunde komma ihåg. Uppfattade jag en svag markering ”Vad ska ni göra i helgen?” Det var något som fick mig att tveka, sen styrde jag stegen bort mot hennes rum.

”Du frågade mig vad vi ska göra i helgen – vad ska ni göra i helgen?”
Ansiktet sprack upp i leende och hon for upp ur stolen – det var nästan som en annan person. Så började hon berätta …

”Jo du förstår, mina svärföräldrar tar ungarna och min man David har bokat in hela helgen på Klockargården i Tällberg för bara honom och mig, vi ska bo i ett rum med både jacuzzi och öppen spis och imorgon kväll ska vi njuta av en fyrarätters festsupé och på lördag kväll har vi biljetter till Dalhalla och …” hon hämtade luft, var alldeles röd i ansiktet … ”du vet vi har inte gjort nåt sånt på många år … ja faktiskt … inte tidigare heller.”

Mitt hjärta gjorde några volter när jag lyssnade. Åter på mitt rum tänkte jag på hur lätt det är att lyssna slentrianmässigt, och riskera att missa det eventuella underliggande budskapet. Allt blev ju så tydligt när jag förstod hur gärna hon ville berätta om sin kommande helg med sin David och hur mycket det betydde för henne. Jag fick en påminnelse om hur lätt det är att inte lyssna på riktigt … inte bara med öronen, som kanske har begränsningar i att uppfatta de där små knappt märkbara signalerna. Jag var glad för att hon berättade för mig.

Ha det bra / Björn
 

 
 

 

Arkiv

Om vi tappar nyfikenheten
Vad som kan hända med oss, om vi under en längre tid är så speedade och har så välfyllda kalendrar så vi inte orkar vara tillräckligt nyfikna, och inte heller ställer viktiga framtidsinriktade frågor – det är vad det här nyhetsbrevet handlar om

Fattar inte vad jag…
Om kommunikation mellan människor – när det går tungt, blir tvärstopp eller flyter smidigt.

En ogådd stig
Det nyfikenhet kan göra med oss, och mellan oss.

Det kom bara ett ord
Vad som kan hända när bristande impulskontroll och hänsyn möter effektiv feedback.

Vad skulle de tänka?
Han hejdade sina steg utanför muren, och kom att reflektera kring sitt liv. Det liv som hade varit.

Det grejar du inte
Frågan är vad de orden skulle göra med dig? Få dig att tappa sugen, ge dig en extra energikick eller …

Jag tänkte du ville veta
När jag för länge sedan hade förmånen att jobba under en ledare av den allra högsta valören.

Hårda nypor
”Men snälla nån, Björn, visst finns det tillfällen när det kan vara befogat att ge en medarbetare en rejäl utskällning, om det behövs?”

Ett års erfarenhet under trettio års arbete
Men frågan är, vad det är som gör att vi ibland anar, att det kan finnas något annat under det till synes svårgenomträngliga ytan.

Vi behöver dig här
Många ledare har svårt att hitta balansen mellan sin förmåga att visa medkänsla och samtidigt kunna ställa tydliga krav. Men när det fungerar kan vinsterna bli …

Du har ju nytt jobb?
Tron att en företagsledning kan skapa en stark kultur är en illusion – den kan bara skapas av många självständiga och samarbetande människor tillsammans.

Chefen som gick
Att ompröva chefsroller, och vidga tankarna kring ledarskap, handlar inte bara om självinsikter och kunskaper – utan lika mycket om mod.

Budskapet som susade förbi
Ibland finns de där – undertexterna. Frågan är vad som kan hända mellan oss om vi blir tydligare, sänder färre undertexter … och blir bättre på att upptäcka de som kommer?

Time out
Ibland kan överraskande tydlighet få avgörande betydelse för den gemensamma framtiden.

Djävulens advokat
Vi är kloka. Vi har dessutom lång erfarenhet, av att tänka. Borde väl räcka.

Efter Djävulens advokat
Ibland kan en överraskande situation, totalt oförutsägbar, få oss att se verkligheten med nya ögon. Kanske inte alltid angenämt med många gånger väldigt nyttigt och användbart.

Lite rundare
I hierarkiska organisationer är avstånden mellan människor längre, en miljö där prestige och revir kan frodas. Och tillsammans med för mycket ”politisk korrekthet” kan humor och spontana glädjeyttringar hämmas. Många av oss upplever den typen av kulturer som ganska fyrkantiga.

Verkligheten
För det mesta är verkligheten som vi vill att den ska vara. Men ibland önskar många av oss att vi skulle hinna med mer, och slippa den där energislukande stressen. Vi upptäcker ju inte förrän efteråt att vi förbrukat mer av oss själva, än vi tillfört.

Amanda Josefina
Två kvinnor, med över 70 års åldersskillnad och som aldrig träffats, stärker oss med sin klokhet.

Bra böcker kan vidga
Läsresor kan vara fantastiska. De kan börja var som helst, och ta oss långt bortom bortom och ändå hamna mitt i våra huvuden och mitt i våra hjärtan.

Varför berättar du det?
Ibland kan vi bli så upptagna av våra egna snäva egoistiska behov, så vi missar den större verklighet vi lever i – även om den verkligheten finns alldeles intill och runt omkring, hela tiden.

Så här kan vi inte ha det längre
Alltför många ledare drar sig för, eller tvekar inför de ”svåra samtalen” – trots att många svåra samtal kan leda till personlig utveckling och en bättre samarbetskultur.

Kritik, beröm eller feedback
Få begrepp har så många olika tolkningar och kan få så många olika konsekvenser. Samtalet mellan Charlotta, Daniel och Elsa kan ge oss en del värdefulla och användbara tankar.
 

Rundabordet Ledarskap · Arnön 736, Stenhammars Udde, 655 95 Väse · info@rble.se